Houten trappen en deuren

Maatwerk in eigen atelier

Door - admin

Duurzame verlichting: waar moet je op letten?

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam en dat is niet voor niets. Het biedt de mogelijkheid om op lange termijn geld te besparen en daarnaast is het ook zeer goed voor het milieu. Als het gaat om verlichting kun je ook duurzame keuzes maken. Hier lees je alles over duurzame verlichting en ontdek je wat de belangrijkste voordelen zijn en waar je op moet letten in het maken van een goede keuze. Of je nu op zoek bent naar duurzame galerijverlichting of verlichting voor je keuken: zo haal je het maximale uit je nieuwe verlichting en bespaar je optimaal!

Wat is duurzame verlichting?

Duurzame verlichting is een term die wordt gebruikt voor verlichting die niet alleen een langere levensduur heeft, maar ook zo min mogelijk energie verbruikt en een minimale impact heeft op het milieu. Vanwege de lange levensduur liggen de onderhoudskosten lager en daarnaast verbruik je ook veel minder energie, waardoor deze kosten ook aanzienlijk lager liggen in vergelijking met niet-duurzame verlichting.

 LED verlichting is de belangrijkste soort duurzame verlichting. Halogeenverlichting en gloeilampen worden gezien als niet-duurzaam. Ze verbruiken meer energie en hebben daardoor ook hogere kosten. Verder gaan ze minder lang mee en moeten ze dus sneller worden vervangen, wat ook hogere kosten met zich mee brengt. Bij Prolumia.be vind je een ruim aanbod van goede LED lampen en ledstrips. 

De voordelen van duurzame verlichting

De grootste voordelen van duurzame verlichting zijn al bekend. Zo verbruiken LED lampen minder energie en gaan ze een stuk langer mee. LED lampen verbruiken tot wel 90% minder energie dan de traditionele lampen. De levensduur verschilt ook enorm. LED verlichting heeft een gemiddelde levensduur tussen 15.000 en 50.000 branduren. Halogeenlampen hebben een gemiddelde levensduur van 2.000 branduren. Andere voordelen van LED verlichting:

  • LED lampen worden minder warm: de warmte van niet-duurzame lampen zorgt voor donkere plekken op muren of plafonds. Hierdoor zijn ze brandgevaarlijker dan duurzame lampen.
  • LED lampen bieden diverse kleuren: het is vandaag de dag goed mogelijk om LED lampen in diverse kleuren en tinten te bestellen. Het is goed mogelijk om de warmte kleur van een gloeilamp na te bootsen.
  • LED lampen zijn milieuvriendelijk: bij LED lampen worden minder schadelijke materialen gebruikt bij de productie.

Bij duurzame verlichting voor je woning of bedrijfspand is het belangrijk om een lichtplan te maken. Op deze manier wordt de verlichting optimaal ingezet. Daarnaast heb je ook altijd de keuze om gebruik te maken van diverse sensoren waarmee de lampen op afstand kunnen worden bediend. Ontdek je mogelijkheden en kies voor duurzame verlichting!